top of page
Obrázek autoraMarek Cifr

Druhý realitní fuckup - Mačo boys z 90’s

Buzz je ostřílený obchodník. Ale drží se manýrů mačo boys z 90s. Během pár minut víme kolik má aut, kolik velkých kluků mu líbá prsten na potkání a kolik dovolených ho čeká v tomto roce. Klasický příběh, který má naznačit, že tady se o ceně jednat nebude a že my, holobrádci, máme brát jeho slova jako evangelium.





Jaro roku 2018


Dostala se k nám nabídka bytového domu s potenciálem rozvoje do vnitrobloku. Fakt se nám líbil, tak jsme po dvou dnech počítání nabídli hraniční kupní cenu 19 mil. Kč. Majitelka nás slušně odmítla s tím, že má zájemce co dají 24 mil. cash. Nějací borci mimo obor, co zjevně neřeší ekonomiku.


Pogratuloval jsem jí k jackpotu a pustil to z hlavy. O rok později vidím ve veřejné inzerci zahájení prodeje projektu a vizošky. Moc hezky to kluci udělali. Chytré dispozice, rozšíření do vnitrobloku… zamáčknu slzičku a opět pouštím z hlavy. Střih.


Je duben roku 2023


Stojím na střeše bytového domu kus za Brnem. Borec už mi hodinu valí šrouby do hlavy o tom, že to je zlaté vejce, kterého se s těžkým srdcem chce zbavit. Ignoruju ho a sleduju zlaté vejce opodál. Zanedbaný průmyslový areál, kde klopýtali 2 zaměstnanci bez práce a bez duše.


Večer studuju uzemní plán, dělám kalkulaci a volám známým co mají víc zkušeností s brownfieldy. Líbí se to a klient, co má nový investiční fond mi obratem volá, že to chce. Ale jsou tam ale. O týden později sedíme v zasedačce a před námi se zubí majitel areálu. Což je ideální čas představit vám hrdinu příběhu.


Skrze nápadnou podobu ho má kolegyně pokřtila kódovým označením Buzz Rakeťák. Buzz je ostřílený obchodník. Ale drží se manýrů mačo boys z 90s. Během pár minut víme kolik má aut, kolik velkých kluků mu líbá prsten na potkání a kolik dovolených ho čeká v tomto roce. Klasický příběh, který má naznačit, že tady se o ceně jednat nebude a že my, holobrádci, máme brát jeho slova jako evangelium. A že cena areálu je 40 mil. Kč.


Upřímně, čekali jsme větší dardu. Na oko jsme se ošívali, ale po půl hodině jsme kývli. Ovšem s podmínkou, že většina kupní ceny se uhradí až s vydáním územka na projekt, který zařídíme. Kvůli nákladům na kapitál, statutu fondu atd. Rozuměli jsme si. O dva dny později jsme šli na prohlídku areálu.


U kafe jsme probrali odhadovaný časový harmonogram a plácli si na to pacičkama. Z auta volám magistrovi ať připraví smlouvy a píšu přítelkyni, ať objedná dovolenou. Všem tentýž večer odesílám smlouvy. Ráno volá Buzz, jestli jsme se nepo*rali v kině. Že ty prachy potřebuje všechny a hned. A jestli se nepochlapíme, tak to prodá kamarádovi co mu klepe na okýnko večer co večer s prachama v ruce.


Vyjednávací taktika, kterou školí každý Jarda Retarda…. Popřál jsem mu k životnímu jackpotu a zavolal přítelkyni, že dovolená bude bez kaviáru a ať u rodičů vymodlí alespoň klobásu na cestu. S klientem pro kterého jsem akvizici řešil jsme se dohodli, že to nebudeme dál tahat a čas ukáže.


Začátek června 2023


Vrátili jsme se z dovolené. Volá Buzz, kterého mrzí, že obchod nedopadnul. Ale že se mu líbilo jak pracuju, že se vyznám v developech a chce skočit na oběd. A ať s sebou vezmu tu hezkou kolegyni.


Long story short. Ten bytový dům s pěkným vnitroblokem nám před lety vyfouknul Buzz a jeho společník. Ale z nějakých důvodů to celé odpískali, rozešli se a Buzzovi zůstal projekt. A teď chce, abychom prodávali byty koncovým klientům.


Na rovinu, po minulé zkušenosti s ním se mi do toho nechtělo. Ale nadchla mě myšlenka, že tím v sobě uzavřu kruh, který se začal kreslit v roce 2018. A samozřejmě jsem tušil, že když Buzzovi vyřešíme tento problém, otevře se cesta k areálu, který, světe div se, neprodal.


Poměrně rychle jsme se domluvili na podmínkách i na prodejní ceně, která byla v té době velmi lákavá a pustili se do práce. Verča začala řešit standardy a design bytů, já se pustil do smluvní dokumentace, strategie prodeje, vizuálů kampaní apod.


První zádrhel přišel po 3 týdnech, kdy jsem se vetřel na kontrolní den na stavbě. Rozpor mezi generálním dodavatelem a investorem - termíny, fakturace, klasika. Na místě se domluvilo ukončení a vyklizení stavby. Po obědě se v užším kolečku řešil krizový plán, kde jsem nabídl několik variant a spoluúčast naší stavební firmy.


Dostat z Buzze podklady ke stavbě, dokumenty z banky a závazné termíny byla řehole. Zato tlak z jeho strany na zahájení prodeje a vybírání rezervací od klientů byl každodenní. Začal jsem tušit kudy běží zajíc a tak trochu vše zdržoval abych si ověřil pár věcí.


Domluvili jsme se, že prodej zahájíme nejdříve v září 2023.


Srpen 2023


Volá nervózní Buzz, že už musíme prodávat. Já opáčil, že pořád nemám potřebné podklady a stavba stojí. Na to konto se chtěl hned potkat. Na místě přiznal, že má problém ve firmě a s cashflow. Nabídl jsem mu zprocesování zápůjčky zajištěnou zástavou na areálu, kterou splatí z prodeje developu, nebo areálu.


Plácli jsme si. Nicméně jsem dal podmínku, že pokud máme něco prodávat, chci mít kontrolu nad tím, kam potečou rezervace od kupujících a nad cashflow stavby. K tomu nikdy nedošlo.


O dva dny později byl na všechny jeho společnosti podán insolvenční návrh a na nemovitosti naskákaly exekuční plomby. Zkoušel na mě historku o tom, že ho podvedl bývalý společník a že to všechno urovná ze slíbené zápůjčky.


Nicméně do insolvenčního řízení se začali přihlašovat další věřitelé z jeho podnikání. A to hlavní – přihlásilo se několik lidí, kteří podepsali rezervaci na tento projekt v roce 2020. Od smluv odstoupili pro neplnění závazků developera a rezervace nedostali nikdy zpět.


Několik z nich jako důkaz ke svým pohledávkám přiložilo komunikaci s Buzzem, který všem sliboval vše vrátit do konce září, kde očekává větší příjmy….. borec nás vodil za nos 3 měsíce a chtěl nás využít k odrbání dalších lidí. Dva dny jsem si hrál s myšlenkou odkoupit všechny pohledávky a Buzzovi ukázat, kde je jeho místo v potravinovém řetězci. Ale nechal jsem to plavat.


Vyměnily jsme si pár zpráv které nejdou zcela publikovat a tím to pro mě skončilo. Nicméně kamarád na Buzze narazil v jiném projektu, kde se o mně zmínil v nehezkém kontextu.


Co si budeme, zasloužil by si přitlouct za šourek ke stromu, ale už jsem dospěl. Účet vyrovná někdo daleko větší než my a já se zatím s čistou hlavou budu věnovat seriózní práci a občasnému psaní těchto plků. Díky, že čtete a buďte opatrní :)

76 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page